Nieuwbouw verffabriek Chugoku te Heijningen

De Japanse verfproducent Chugoku Marine Paints opende begin 2017 een compleet nieuwe fabriek op het industriegebied Dintelmond te Heijningen. Wij waren verantwoordelijk voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties alsmede de installatie voor de procesautomatisering. Naast de realisatie waren wij ook verantwoordelijk voor het gehele ontwerp en engineering van alle installaties in dit miljoenenproject.

Het project was omvangrijk doordat het zowel een fabriekshal met kantoor als een tankenpark betrof. Naast de gebouw gebonden installaties, zoals bijvoorbeeld de verlichting, brandmeldinstallatie en ventilatie, zijn ook de installaties voor de machines inclusief software verzorgd.

Gezien de gebruikte stoffen voor de productie van verf zijn diverse ruimten aangemerkt als EX-zones, waarbij de installatie explosieveilig dient te zijn. Daarnaast is er rekening gehouden te worden met proceskoeling, vanwege de warmteontwikkeling van alle machines in de productielijnen.

Het installatieontwerp is uitgewerkt in 3D/BIM. In het bouwkundige 3D model zijn alle installaties en machines van de productielijn verwerkt. Zo is het hele ontwerp van de fabriek inzichtelijk en kon in de voorbereidingsfase alles op elkaar afgestemd worden.

Duurzaamheid

Er is een WKO-installatie gerealiseerd, waarbij warmte en koude wordt opgeslagen in de bodem. Daarnaast voldoen de zeven luchtbehandelingskasten al aan de eisen van de Europese ErP verordening van 2018 met energielabel A. Ook zijn er maar liefst 1.191 zonnepanelen geplaatst met een totaal vermogen van 315.615Wp en is er LED-verlichting toegepast. Tot slot wordt er voor het productieproces gebruik gemaakt van vrije koeling uit de buitenlucht en wordt er warmte teruggewonnen uit de persluchtinstallatie. Mede hierdoor is het kantoor klimaatneutraal.

Interview over het project in Hoeksche Zaken 2017

Interview over het project in Magazine de Waard

Status

Opgeleverd

 

Opleverdatum

22 maart 2017

 

Nieuwbouw fabriek Chugoku
Datum

13 mei 2016

Opdrachtgever

Chugoku Paints

Categorie

Binnenriolering, Brandbestrijding, Brandmeldinstallaties, Dakgoten + Hemelwaterafvoer, Datanetwerken, Elektrotechniek, Gasinstallaties, Industrie, Intercominstallaties, Koeltechniek, LED verlichting, Ontruimingsinstallaties, Persluchtinstallatie, Regeltechniek, Sanitair, Utiliteitsbouw, Ventilatie + Luchtbehandeling, Verwarmingsinstallaties, Waterinstallaties, Werktuigbouwkundig, WKO installatie, Zonnepanelen